Rubriky
Byliny

Bodlák proti ateroskleróze a horečkám

Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni
Prevence a terapie pomocí domácích prostředků
Josef Jonáš, Jiří Kuchař

Bodlák nicí (Carduus nutans) je v našem podnebném pásmu původní druh, který ovšem z přírody rychle mizí. Studie prováděné v Indii nebo USA prokázaly, že nejúčinnější látkou v něm je kyselina linolová, nenasycená vyšší mastná kyselina, která se vyskytuje především ve lněném oleji. Účinky této kyseliny přibližuje publikace Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni. Kyselina linolová slouží jako vynikající prostředek pro prevenci aterosklerózy. Americký etnobotanik dr. James Duke, který působil na Maryland University of Integrative Health, doporučoval jeho užívání při detoxikaci a mírných horečkách. 

Články Jiřího Kuchaře najdete v každém čísle měsíčníku Regenerace.

Bodlák nicí (Carduus nutans), foto: Jiří Kuchař

V přírodě můžete najít začátkem podzimu odkvetlé úbory, ze kterých můžete vysypat semínka a doma je dát dosušit. Nejjednodušší formou užívání je prášek a celková denní dávka by se měla pohybovat kolem jedné čajové lžičky rozdělené na víc částí.

Články Jiřího Kuchaře

Sdílejte článek na: