Rubriky
Byliny

Nové koření

V kuchyni oblíbené nové koření se botanicky jmenuje pimentovník pravý (Pimenta dioica). V medicíně národů Latinské Ameriky byly listy a semena využívány tradičně a například Mayové žvýkali jeho listy při trávících problémech jakéhokoli druhu. Z Nového světa dostalo do Evropy, a proto dostalo název nové koření. V některých zemích se mu říká jamajský nebo hřebíčkový pepř.

Účinnými látkami pimentovníku jsou éterické oleje eugenol, karyofylen a cineol, pryskyřice, třísloviny, vitamin K a rutin.

Málo známý je čaj z pimentovníku a dalších bylin proti nachlazení: Čajová lžička nového koření, anýzu, sušených pomerančových květů a eukalyptových květů se přelije čtvrt litrem vroucí vody a nechá se přikryté čtvrt hodiny vyluhovat.

Nové koření se používá na bolesti zubů a proti parodontóze. Dvě až tři bobule se rozkoušou a nějaký čas se ponechají v ústech. 

Nové koření

Olej s novým kořením se připraví tak, že se tři polévkové lžíce bobulí rozdrtí v moždíři, nasypou se do dobře uzavíratelné nádoby a zalijí čtvrt litrem olivového oleje. Sklenice se uzavře a ponechá tři týdny v příjemném teple. Pak se přecedí a nalije se do tmavé lahve. Uchovává se v chladnu.

Zvláštní chuť má nápoj ze směsi pimentovníku a pomerančových slupek. Půl čajové lžičky bobulí se rozdrtí v moždíři a smíchá s čajovou lžičkou usušených pomerančových slupek. Zalije se čtvrt litrem vroucí vody a nechá čtvrt hodiny stát. Pije s teplý nebo studený.

Sdílejte článek na: