Rubriky
Byliny

Čaj a koupel z borových vrcholků

Domácí soběstačnost
Radka Svatošová
Kniha je určena lidem, kteří vlastní menší zahrádky, anebo jen okno v paneláku, a snaží se přitom žít zdravě, ekologicky a co nejvíce soběstačně. Najdete v ní nejen recepty na hotové pokrmy, ale hlavně na zdravé domácí polotovary, které vám mohou usnadnit vaření.

Na zimních vycházkách můžete nejen nachytat vitamín D z příjemně svítícího sluníčka, ale také si doplnit zásoby vitamínu C. Postačí vám k tomu obyčejné jehličí. Podle vědeckých výzkumů má jehličí z běžné borovice lesní (Pinus sylvestris) sbírané v chladných měsících roku možná až pětkrát vyšší obsah vitamínu C než jehličí sbírané v teplejší polovině roku. První osadníky Kanady dokázalo v zimě uchránit od kurdějí a nám více než dobře nahradí i dovozové citrusy, papriky a rajčata. 

Články Radky Svatošové najdete v měsíčníku Regenerace.

Foto: archiv nakladatelství Eminent

Borovice je navíc lékem, který má kromě jiných i antivirové působení, pomáhá dýchacím cestám a posiluje naši imunitu. Jehličí z vrcholků borových větviček doma zalijte vařící vodou jako běžný nálev. Čaj má jemnou a lahodnou chuť, zvlášť když jej ještě doladíte troškou medu a citrónu. Jak uvádím v knize Domácí soběstačnost, jehličí z některých druhů obsahuje podobně jako badyán kyselinu šikimovou, která je důvodem jeho fytoncidních vlastností.

Pokud najdete větší množství jehličí, třeba ze zimních prořezů, můžete si doma ve velkém hrnci vyrobit odvar a nalít si jej do koupele. Taková koupel pomůže při bolestech kloubů a svalů a podpoří dýchací cesty.

Články Radky Svatošové

Sdílejte článek na: