Rubriky
Houby

Pýchavky jako pochoutka i lék

Houby z Boží lékárny
Léčivé houby v terapii a kuchyni
Radomír Socha, Aleš Vít

Letošní podzim je, jak se zdá, celkem bohatý na houby. V knize Houby z Boží lékárny uvádíme čtyři druhy pýchavek. Všechny jsou jedlé a tato, která se zvolna klube ze země, je velmi pravděpodobně pýchavka dlabaná (Calvatia utriformis). Najdete ji od května do listopadu na lukách, pastvinách, trávnících, zahradách a stráních, někdy i na lesních paloucích a pasekách.

Foto: archiv nakladatelství Eminent

K jídlu se sbírají pouze mladé plodnice s tvarohově bílou dužninou. Chutné jsou z ní usmažené řízky v trojobalu, ale vynikající je i připravená jako mozeček. V knize najdete celou řadu mých oblíbených receptů, třeba na pýchavky se zakysanou smetanou nebo palačinky s houbami.

Hlavní léčivé účinky toho druhu jsou antibakteriální, antifungální, protirakovinné a antioxidační. Pro tyto účely se používá ve formě extraktů nebo alkoholových výtažků. 

Houby

Sdílejte článek na: