Rubriky
Houby

Hlíva dubová

Dřevní houby v přírodě a kuchyni
Radomír Socha, Aleš Vít
Obsahuje barevný fotoatlas dřevních hub, včetně několika desítek druhů s léčivými účinky. Především houbařské kulináře potěší obsáhlá houbařská kuchařka s fotografiemi pokrmů a různých specialit připravených z jedlých dřevních hub.

V knize Dřevní houby v přírodě a v kuchyni uvádíme čtyři druhy hlív. Oblíbený rod Pleurotus proslavila hlavně hlíva ústřičná (P. ostreatus), ovšem hlíva dubová (P. dryinus) patří mezi nejchutnější. Její druhové jméno je latinskou verzí řeckého slova dryinos ve významu příbuzný dubu, což odkazuje na jednoho z jeho hlavních hostitelů. Typický je pro ni našedlý a plstnatý povrch pokožky.

Vyskytuje se poměrně hojně i na sklonku podzimu, jednotlivě, nebo v malých skupinách. Roste na kmenech a pařezech smrků a listnáčů, jako jsou duby nebo buky. Najít ji můžete ale i na akátu, kde vyrostl tento nádherný exemplář. Velmi často se objevuje na poškozených místech kmene.

Pokud si ji uděláte naplátkovanou a lehce osolenou na másle, budete mít nejen skvělý kulinářský zážitek, ale váš organizmus ocení i její antivirové a antioxidační účinky.

Houby

Sdílejte článek na: