Rubriky
Byliny Sezónní aktuality

Lichořeřišnice: Tip na jarní výsadbu

Můj bylinkový svět
Vláďa Vytásek
Knihu napsal známý bylinář s přáním, aby ti z vás, kteří chtějí poznat svět bylin a jejich léčivých vlastností, získali do začátku svého bádání co nejvíc znalostí, které vám otevřou další cestu. V bylinkovém světě najdete velké množství pomocníků, protože rostliny jsou naši přátelé. Autor učí vnímat bylinky a snaží se, aby si lidé recepty vytvářeli podle vlastní intuice a příliš je nekopírovali. Každý je totiž jedinečná bytost.

Roku 1648 dovezli lichořeřišnici větší (Tropaeolum majus) mniši do Evropy z tropických oblastí Jižní Ameriky. Jak píši v knize Můj bylinkový svět, ještě v 18. století byla považována za skvělý zdroj vitaminu C, než ji vystřídaly citrusy. Vyplatí se ji pěstovat kdekoli, doma v květináči i za oknem nebo na záhoncích a takřka jihoamerických parametrů dosáhnete při pěstování ve skleníku.

V každém vydání měsíčníku Regenerace najdete rubriku Vládi Vytáska BYLINKOVÝ SVĚT.

Tato nádherná rostlina, kterou můžete konzumovat celou, vylučuje účinné látky v našem organismu skoro dvacet hodin, především močí a částečně i plícemi. Vylučování začíná už dvě hodiny po požití a bylina přitom čistí nejen močové cesty, ale také plíce, což je v dnešní době velice důležité. Hlavními nositeli antibiotických vlastností jsou glykosid glukotropeolin a benzylisothiokyanát a po šestitýdenním užívání byste měli udělat měsíční přestávku.

Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus), foto: archiv nakladatelství Eminent

Největší antibiotickou aktivitu vykazují čerstvé listy. Můžete je vložit mezi dva krajíčky chleba a tuk v másle zlepší vstřebávání cenných látek a usnadní její trávení. V knize uvádím i návod na jednoduchou tinkturu.

Denní dávka čerstvé rostliny by neměla překročit 60 gramů a těhotné a kojící ženy, stejně děti do šesti let, by si jí měly odpustit. Nesmí se užívat ani při žaludečních vředech, střevních zánětech a akutně podrážděných ledvinách. 

Články Vládi Vytáska

Články Vládi Vytáska

Sdílejte článek na: