V knize Domácí soběstačnost najdete recept na bylinkovou sůl, kterou si můžete připravit právě teď, kdy je před květem libeček lékařský (Levisticum officinale), lidově také zvaný české maggi.
Libeček je statná rostlina, která se dobře pěstuje a v kuchyni i domácí lékárně můžeme využít všechny její části. Aromatické listy a kořen se pro své léčivé účinky používají také jako zelenina a semena jsou vhodná jako koření. Pokrájené stonky ze vzrostlých rostlin si můžeme zamrazit a přidávat třeba do vývarů.
Určitě libeček sami používáte do polévek, ale můžete si z něj připravit i bylinkovou sůl.
Recept na bylinkovou sůl s libečkem
Hrubší mořskou, kamennou nebo himálajskou sůl postupně smícháme s pokrájenou natí libečku v poměru 1 : 4. Nejdříve ji nahrubo nařežeme a posypeme polovinou soli. Pustí vodu a bude se lépe krájet. Přidáme zbytek soli a libeček se solí sekáme tak dlouho, dokud nedosáhnou požadované jemnosti. Můžeme také použít mixér. Hotovou směs necháme pár dní proschnout na pečicím papíře a uchováváme v uzavřených skleničkách. Směs uchováváme na chladném místě a pak nám vydrží minimálně do další sezóny.
Dovolená s vůní horských bylinek s Vláďou Vytáskem a Radkou Svatošovou
4. – 7. července 2024 Dolní Hedeč v Králickém Sněžníku
zelenalouka.cz
Články Radky Svatošové
- Slané i sladké kosmaticeRecept Radky Svatošové na smažené květy černého bezu v těstíčku. Ve slané variantě je podává s vařenými bramborami, čerstvou zeleninou či salátem. Sladké kosmatice jsou nejlepší se skořicí, zakysanou smetanou nebo džemem.
- Bylinková sůl s českým maggiV knize Domácí soběstačnost najdete recept na bylinkovou sůl, kterou si můžete připravit právě teď, kdy je před květem libeček lékařský, lidově také zvaný české maggi.
- Jehnědy smažené a v meduJehnědy jsou první květy jara a jejich pyl obsahuje cenné vitamíny, stopové prvky a bílkoviny. Pokud si chcete uchovat všechny cenné látky, naložte je do medu. Vynikající jsou i smažené. Pomáhají při úbytku energie, vysokém krevním tlaku a v lidovém léčitelství se používají pro svůj pozitivní vliv na hormonální oblast a potenci.
- Čaj a koupel z borových vrcholkůNa zimních vycházkách můžete nejen nachytat vitamín D z příjemně svítícího sluníčka, ale také si doplnit zásoby vitamínu C. Postačí vám k tomu obyčejné jehličí. Borovice je navíc lékem, který má kromě jiných i antivirové působení, pomáhá dýchacím cestám a posiluje naši imunitu.
- Meduňka jako účinné antivirotikumMeduňku lékařskou uvádím v knize Domácí soběstačnost několikrát, třeba jako součást příjemného domácího vykuřovadla. Sáhnete po ní, když se potřebujete zklidnit, zlepšit spánek nebo podpořit trávení. Tato snadno dostupná, jemně vonící bylinka také působí jako silné antivirotikum.
- Sedmikráska na tři způsobyNěkolik čerstvých květů sedmikrásek dovede pomoci při migrénách a bolestech hlavy. Často se přidávají do směsí na dýchací cesty a nachlazení. Sedmikrásky také čistí krev, proto jsou vhodné i do jarních čajových směsí.
- Jedlé a léčivé jehnědyJehnědy jsou první květy jara. Jejich pyl obsahuje podobně jako u dalších květů cenné vitamíny, stopové prvky a bílkoviny. Pokud si chcete uchovat všechny cenné látky, vyzkoušejte limonádu podle mého receptu.
- Léčivé fialky ve sladkých receptechFialky využijte je nejen jako lék na dýchací cesty, ale také jako chutné zpestření sladkých moučníků. Jedlé jsou květy všech fialek i jejich mladé zelené lístky. Na ozdobu sladkých pokrmů můžete stejně tak použít i pestré květy macešek.