Rubriky
Byliny

Česnáček je nejlepší čerstvý

Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni
Prevence a terapie pomocí domácích prostředků
Josef Jonáš, Jiří Kuchař

„Kvete koncem jara nebo v květnu, krásně bílým květem, po němž následuje drobné černé semínku v malých lustičkách oblých jako hořčice. Z česnekové byliny připravují dobrou omáčku s octem, solí a zázvorem.“

Tak popisuje Mattioli česnáček lékařský (Alliaria petiolata), volně rostoucí plevelnou bylinu z čeledi brukvovitých (Brassicaceae). Poznáte ji podle charakteristické vůně po česneku. Když česnáčkové listy rozemnete v prstech, uvolní se lehce štiplavé isothiokyanáty, důležité látky ze skupiny přírodních antivirotik.

Články Jiřího Kuchaře najdete v každém čísle měsíčníku Regenerace.

Česnáček lékařský (Alliaria petiolata), foto: Jiří Kuchař

Česnáček je nejlepší čerstvý. Žvýkáním listů pomůžete vaší ústní dutině, zejména pokud máte paradentózu. Když je nakrájíte nadrobno, skvěle s nimi chuťově vylepšíte salát a navíc ho významně obohatíte o vitamín C.

Články Jiřího Kuchaře

Sdílejte článek na: