V Číně se pěstovala už před více než třemi tisíci let a z Malé Asie se hořčičná semena dostala nejdřív do Řecka. Dioscorides o ní v 1. století napsal, že má dráždivou sílu a po požití dokáže odvádět hlen. Karel Veliký roku 795 zvláštním výnosem nařídil její pěstování a ve středověku stanovili burgundští vévodové pro výrobu hořčice přísné podmínky kvality. V té době byla tak slavná, že pro papeže Klementa VI. vytvořili kuchaři ve 14. století fialovou hořčici v barvě kněžského roucha.
Papež Klement IV. byl dříve učitelem Blanky z Valois a českého prince Václava, který se později stal jejím manželem a známým jako císař Karel IV.
Oblíbená fialová hořčice, o jejíž rozšíření do celé Francie se zasloužil, obsahuje vinný rmut a červené víno.
Hořčice samozřejmě nemůže chybět v knize Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni. Rozdílná ostrost závisí na druhu semen. Mezi ostřejší patří hořčice černá (Brassica nigra). Hořčičné oleje jsou vázány na hořčičné glykosidy a fytoncidní efekt hořčice spočívá podobně jako u křenu v pomletí nebo podrcení semen, ke kterým se přidává většinou ocet, voda a koření. Teprve pak enzym myrosináza rozštěpí obsahové látky sinigrin a sinalbin, takže hořčičné éterické oleje můžou rozvinout svoje účinky a ostré aroma. Pokud používáte třeba mlýnek na pepř na dochucení jídel, můžete ji k němu přidat.
Články MUDr. Josefa Jonáše
- Chvála hořčiceV Číně se hořčice pěstovala už před více než třemi tisíci let a z Malé Asie se hořčičná semena dostala nejdřív do Řecka. Hořčičné oleje jsou vázány na hořčičné glykosidy a fytoncidní efekt hořčice spočívá podobně jako u křenu v pomletí nebo podrcení semen.
- Medicína faraonů na zimuČerný kmín, známá medicína faraonů, botanicky černucha setá, v sobě ukrývá více než sto účinných látek. Můžete používat olej, který je nesmírně silný, anebo semena.
- Wasabi teď patří na záhonWasabi se pěstuje se pro svoje oddenky, které se melou do podoby štiplavé typicky zelené pasty používané do sushi a dalších potravin. Pro vás se tuto sezónu může stát zajímavým zpestřením nejen vašeho záhonu, ale hlavně jídelníčku.
- Jablečný ocetPříprava klasického jablečného octa je snadná a v letošním podzimu, kdy je úroda jablek slabší, je jednou z vynikajících možností jejich optimálního využití. Jablečný ocet působí proti kvasinkám a bakteriálním infekcím, při bolestech v krku a při akné.
- Granátové jablko obrozeníGranátové nebo také punské jablko, vedle dalších bohů také symbol Persefoné, obroditelky země, vám přijde vhod při průjmových onemocněních. Zatímco jedlé části spíš projímají, vnitřní hořké přepážky mají vysoký obsah svíravých látek se stavěcími účinky. Ve Středomoří granátová jablka právě dozrávají, takže jsou nyní k dostání opravdu čerstvá.
- Hořčice proti toxinůmPrávě teď v přírodě krásně kvete hořčice setá. Vynikající jsou její listy, které se hodí do salátů. Hořčičné oleje patří mezi sekundární rostlinné látky, které chrání rostliny před nejrůznějšími nepřáteli, se kterými musejí stejně jako my neustále bojovat, ať už jsou to bakterie, viry nebo plísně.
- Třapatkovka – léčivá přítelkyně z Nového světaTřapatkovka nachová, dříve třapatka, známá také z latinského rodového jména jako echinacea, je jednou z důležitých antibiotických bylin a uplatňuje se i proti virům.
- Dobromysl proti bakteriímDobromysl obecná, oblíbená jako kuchyňské oregano, je jedna z hlavních ingrediencí směsi známé jako provensálské koření. Obsahuje kromě jiných látek karvakrol, který má také antivirotické účinky.
- Levandulový ocetLevandule lékařská, lidově zvaná také špikrnágl, právě teď krásně kvete, a tak máte skvělou příležitost připravit si některý z netradičních a přitom vynikajících druhů olejů nebo octů.
- Saturejka jako skvělý zdroj silicTakhle krásně teď kvete saturejka zahradní, kterou připomíná už Dioscorides. Jako koření se používá samostatně a je součástí balkánské směsi čubrica, oblíbené při přípravě masa a zapékané zeleniny, do pomazánek, polévek a luštěninových pokrmů.