Rubriky
Byliny

Chvála hořčice

Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni
Prevence a terapie pomocí domácích prostředků
Josef Jonáš, Jiří Kuchař

V Číně se pěstovala už před více než třemi tisíci let a z Malé Asie se hořčičná semena dostala nejdřív do Řecka. Dioscorides o ní v 1. století napsal, že má dráždivou sílu a po požití dokáže odvádět hlen. Karel Veliký roku 795 zvláštním výnosem nařídil její pěstování a ve středověku stanovili burgundští vévodové pro výrobu hořčice přísné podmínky kvality. V té době byla tak slavná, že pro papeže Klementa VI. vytvořili kuchaři ve 14. století fialovou hořčici v barvě kněžského roucha.

V každém vydání měsíčníku Regenerace najdete článek MUDr. Josefa Jonáše.

Hořčice samozřejmě nemůže chybět v knize Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni. Rozdílná ostrost závisí na druhu semen. Mezi ostřejší patří hořčice černá (Brassica nigra). Hořčičné oleje jsou vázány na hořčičné glykosidy a fytoncidní efekt hořčice spočívá podobně jako u křenu v pomletí nebo podrcení semen, ke kterým se přidává většinou ocet, voda a koření. Teprve pak enzym myrosináza rozštěpí obsahové látky sinigrin a sinalbin, takže hořčičné éterické oleje můžou rozvinout svoje účinky a ostré aroma. Pokud používáte třeba mlýnek na pepř na dochucení jídel, můžete ji k němu přidat.

Foto: archiv nakladatelství Eminent

Články MUDr. Josefa Jonáše

Sdílejte článek na: