Rubriky
Houby

Hlíva ústřičná

Houby z Boží lékárny
Léčivé houby v terapii a kuchyni
Radomír Socha, Aleš Vít

Konec ledna je ve světě přírodních antivirotik ve znamení hub. Vynikajícím chutným druhem rostoucím přes zimu je hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus). Její klobouky připomínají barvou i tvarem větší ústřice, od čehož pochází i její druhové jméno. Můžete ji sbírat od prvních mírných mrazíků až do konce února na pařezech a kmenech listnatých stromů, zejména buků, vrb a ořešáků, nejlépe v blízkosti řek. Je možné ji nalézt i při obyčejné vycházce městským parkem. Vyskytuje se většinou v trsech složených z navzájem nad sebou srostlých plodnic, které mohou dosahovat celkové hmotnosti i několika kilogramů. Nemusíte se bát, snadno ji poznáte. 

Hlívu můžete využít k přípravě nejrůznějších pokrmů, například tzv. hlívové dršťkové polévky, guláše, karbanátků, ale také ji lze přidávat pod maso nebo do nádivek. Vynikající je na česneku. Je použitelná i k nakládání do sladkokyselého nálevu nebo k sušení. K přípravě pokrmů bereme pouze klobouky hub, nicméně tuhé třeně se dají usušit a rozemlít na tzv. houbový prášek, který lze využít jako aromatické houbové koření. 

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus), foto: Jaromír Socha

Hlíva ústřičná obsahuje celou řadu významných látek s léčivými vlastnostmi, zejména bohatě větvené cukry, např. pleuran ze skupiny β-(1,3)-D-glukanů. Pokud vás zajímají hlouběji, píšeme o nich i dalších druzích hlív s kolegou JUDr. Alešem Vítem v knize Houby z Boží lékárny. Hlíva ústřičná je užitečná kromě jiného k regeneraci vnitřních orgánů, ke zlepšení celkového metabolismu a peristaltiky střev. Pokud ji chcete využít k léčbě alergií, pak ji nesmíte upravovat při vyšších teplotách. Nejlepší je používat ji v podobě prášku zhotoveného z nadrcených usušených plodnic. Ke snížení hladiny cholesterolu a cukru v krvi se doporučuje denně 30 gramů tohoto prášku, který se užívá buď v kapslích anebo po rozpuštění v polévce či čaji. Pro celkové posílení imunitního systému, což je téma nejen každé zimy, je optimální dávka okolo 9 gramů prášku každý den, po dobu jednoho měsíce. 

Když nenajdete hlívu v přírodě, můžete ji koupit v obchodě. Ujistěte se ovšem, že kupujete opravdu co nejčerstvější houbu, a po nákupu ji hned zpracujte.

Články Radomíra Sochy

Sdílejte článek na: