Rubriky
Byliny

Jahůdkový julep

Svět přírodních antibiotik
Tajné zbrané rostlin
Josef Jonáš, Jiří Kuchař

Na keřích už se černají plody bezu černého (Sambucus nigra). Jíst syrové nedoporučujeme, ale v knize Svět přírodních antibiotik uvádíme Mattioliho recept na bezový julep, což je staročeské označení hustého a poměrně krátce vařeného sirupu.

Články Jiřího Kuchaře najdete v každém čísle měsíčníku Regenerace.

Plody bezu černého (Sambucus nigra), foto: Jiří Kuchař

„Vytlačená šťáva z jahůdek, vyčištěná a vařená s medem, až by byla hustá jako julep, s úspěchem se vpouští do uší proti jejich bolesti.“ Zajímavá je i jeho další rada: „Šťáva vytlačená z jahůdek bezových, smíšená s dobrou polévkou slepičí, v níž bylo uvařeno mnoho kořene petrželového, prospívá vodnatelným lidem.“ Vodnatelnost přitom hrozí těm, kteří konzumují nadměrné množství sodíku obsaženého zejména v kuchyňské soli (NaCl).

Články Jiřího Kuchaře

Sdílejte článek na: