Rubriky
Byliny

Ještě než odkvetou

Bavorský nálev za studena jsme na této stránce už představovali. V září si můžete připravit jeho podzimní verzi, nejlépe dokud nezačne žloutnout listí jinanu dvoulaločného a úplně neodkvete meduňka lékařská. 

Podzimní bavorský nálev za studena, foto: Jiří Kuchař

V této směsi, kterou si nyní připravuje náš spolupracovník Jiří Kuchař, najdete kromě uvedených bylin také listy černého bezu a lípy srdčité a květ třapatkovky nachové. Příprava bavorského výluhu za studena, který měl v oblibě bylinář Pavel Váňa, je velice jednoduchá: byliny, ke kterým můžete přidat i listy jitrocele kopinatého nebo nať jablečníku obecného, nasbíráte vpodvečer a natrháte do skleněného hrnce nadrobno. Zalijete doplna vodou a necháte přes noc vyluhovat. Ráno máte připravený lahodný nápoj, který aromaticky vylepší mátové lístky. Rozmíchat v něm můžete třeba mletý japonský čaj matcha.  

Články Jiřího Kuchaře

Sdílejte článek na: