Rubriky
Byliny

Léčivá pochoutka pozdního léta

Svět přírodních antibiotik
Tajné zbrané rostlin
Josef Jonáš, Jiří Kuchař

Ostružiník (Rubus fructicosus) vznikl podle řecké legendy z krve, kterou bohové prolili v boji s Titány. Na konci léta krásně postupně dozrávají jeho plody. V potravinářství se využívá právě plod, lidově černé maliny nebo černé ježiny, a pro léčebné účely se donedávna užíval jenom list. Jak píšeme v knize Svět přírodních antibiotik, změnilo se to poté, kdy byly na konci 20. století popsány výjimečně silné ochranné a antioxidační účinky bioflavonoidů obsažených v plodech.

Články Jiřího Kuchaře najdete v každém čísle měsíčníku Regenerace.

Ostružiny na zahradě a za plotem, foto: Jiří Kuchař

Ostružiny nebudou chybět v knize Moje léčivé rostliny na zahradě a za plotem, kterou právě připravujeme s Vláďou Vytáskem. Tak alespoň malou ukázku z ní.

Šťávu je možné používat po celý rok. Tři kilogramy omytých ostružin ve vhodné nádobě rozmačkejte, přidejte litr vody a směs uveďte do varu. Potom šťávu propasírujte přes plátno, smíchejte se dvěma kilogramy nerafinovaného cukru a ještě jednou svařte. Do hotové šťávy, zchladlé na teplotu kolem padesáti stupňů, vmíchejte balíček přírodního konzervačního prostředku.

Články Jiřího Kuchaře

Sdílejte článek na: