Rubriky
Houby Sezónní aktuality

Líhovec proti virům

Jestli máte pocit, že vaříte pořád dokola stejná jídla, zkuste pro změnu líhovec moučný (Hypsizygus tessulatus). Možná na něj ještě vzácně narazíte někde v bukovém lese, ovšem u nás je líhovec pěstovaným a tržním druhem, a proto bývá k dostání. Někdy se dováží a prodává pod svým japonským jménem shimeji, a sice v bílé nebo v hnědé variantě.

Vedle dalších látek obsahuje β-glukan, polyfenoly, steroly, β-karoten, lykopen a aminokyseliny kyseliny glutamovou a asparagovou, které působí proti virům. Kromě nich je zajímavý také poměrně vysoký obsah vitaminu D2 a vitaminů skupiny B. Z minerálních látek a stopových prvků je v něm protivirově působící draslík a hořčík, který podporuje imunitu.

Možností jeho kuchyňského využití je celá řada; v knize Houby z Boží lékárny ho například doporučujeme jako přílohu k pražmě královské nebo ve směsi s vejci a krutony.

Fotografie je převzata z knihy Houby z Boží lékárny
Sdílejte článek na: