Rubriky
Byliny

Lískové oříšky také proti kašli

Herbář léčivých rostlin (3)
Jiří Janča, Josef A. Zentrich
Nejucelenější herbářové dílo v historii českých zemí s ilustracemi Magdaleny Martínkové přináší v této části byliny zařazené pod písmeny L až P.

Autoři Herbáře léčivých rostlin se zaměřují především na využití listu a kůry lísky obecné (Corylus avellana) a lískové ořechy považují za nutriční doplněk, protože jsou bohaté na bílkoviny a nenasycené tuky. Obsahují i významné množství manganu, mědi, vitaminů B1 a E a také hořčíku.

Italský bylinář Mattioli věnuje lískovým ořechům celou kapitolu ve svém herbáři a uvádí v ní několik užitečných rad. Tyto ořechy, lidově také leština, pontské nebo avellské oříšky, je podle něj možné využít mnoha způsoby.

Články Jiřího Kuchaře najdete v každém čísle měsíčníku Regenerace.

Foto: Jiří Kuchař

Lískové ořechy se mají jíst oloupané, „jelikož kůžička svrchní na nich jest nezáživná. Rozetřené a poté s medovinou smíchané krotí a zahánějí každodenní a ustavičný kašel.“

Jeho rada při nachlazení spojeném s bolestmi hlavy zní: „Pečené ořechy lískové trochu opepřené a pojídané přivádějí a uspíšují zrání šlemu hlavy, který se odtud spouští s těžkým kašlem na prsa.“

Věděl také, jak využít skořápky lískových ořechů, které usušené a utlučené na prášek a pité s kyselým nebo trpkým vínem zastavují úplavici, běhavku a bílý výtok z rodidel.

Články Jiřího Kuchaře

Sdílejte článek na: