Rubriky
Houby

Opomíjená křehutka

Houby z Boží lékárny
Léčivé houby v terapii a kuchyni
Radomír Socha, Aleš Vít

Při sekání trávy možná narazíte na houbu, která má poněkud zvláštní název křehutka Candolleova (Psathyrella candolleana). Svoje jméno dostala po švýcarském botanikovi přelomu 18. a 19. století jménem Augustin Pyramus de Candolle. Uvádíme ji v knize Houby z Boží lékárny, protože opravdu zajímavě pomáhá. Vyrůstá obvykle ve větších skupinách a v trsech a bohužel je dosud většinou houbařů opomíjená, zvláště pro křehkost a malou vydatnost. Sbírají se a používají mladé kloboučky a v kuchyni se nejlépe upotřebí ve směsi s dalšími druhy hub. 

Foto: archiv nakladatelství Eminent

Křehutka Candolleova obsahuje polysacharidy, diterpeny, fenolické látky katechin, jsou v ní kyseliny protokatechuová a p-kumarová a také quercetin. Najdete v ní ovšem i psylocybin.

Má protirakovinné, antibakteriální, antifungální, antigenotoxické a antioxidační působení. V knize Houby z Boží lékárny nabízím dva recepty, křehutku Candolleovu v prášku nebo polévku s křehutkami a pórkem.

Houby

Sdílejte článek na: