Rubriky
Houby

Rezavec šikmý

Rezavec šikmý, známý také jako čaga, roste téměř po celý rok. Vyskytuje se na různých listnatých stromech, ale nejlepší léčivé účinky má, pokud ho sklidíte z břízy. 

Nedokonalé, resp. imperfektní stadium této houby vytváří na kmeni napadeného stromu nepravidelné, rezavohnědě až černě zbarvené útvary nádorovitého vzhledu, dosahující 30 až 50 cm v průměru a váhy od tří do pěti kilogramů. 

Z houby bylo izolováno více než dvě stě účinných bioaktivních látek a surový extrakt z čagy působí podle zkušeností také antivirálně, a to i proti chřipkovým virům. Kromě toho má čaga i protirakovinový, imunostimulační, antibakteriální, antifungální, hepatoprotektivní, hypoglykemický, hypocholesterolemický, protizánětlivý, antioxidační a antimutagenní účinek.

Rezavec šikmý se používá se v různých úpravách, jako hrubě drcená nebo umletá dužnina, horký vodný výluh, čaj, koncentrovaný výtažek, jako lihový nebo lihovodný výluh. Plodnice nedokonalého stadia se doporučuje sbírat na jaře nebo na podzim, kdy obsahují nejvíc účinných látek.

Podle zkušeností je nejlepší připravit čaj povařením malého rozdrceného kousku houby o velikosti asi 3 cm3 po dobu pěti minut ve dvou a půl litrech vody. Užívejte třikrát denně šálek, nejlépe půl hodiny před jídlem.

Z houby si můžete připravit také alkoholový extrakt, a to tak, že jeden díl rozdrcených plodnic zalijete devíti díly směsi, kterou připravíte z dílu vodky a čtyř dílů vody. Směs hub a lihovodného roztoku necháte dva týdny vyluhovat, dvakrát denně protřepete, a potom přefiltrujete. Dvakrát denně se užívá čajová lžička extraktu ve sklenici vody.

Sdílejte článek na: