Listy jediného zástupce rodu Houttuynia z čeledi ještěrkovcovitých (Saururaceae) mají zvláštní chuť, takže se jí přezdívá rybí máta. Kvůli tomu se u nás v kuchyni netěší takové oblibě jako třeba bazalka.
Touleň možná máte spíš jako houtunii, máte ji na zahrádce a zatím netušíte, jak vám může být prospěšná. Pochází z oblasti mezi Indií a Japonskem a v Austrálii, na Tichomořských ostrovech a třeba ve vietnamské kuchyni se kořen a listy přidávají do řady pokrmů.
Neznámý pomocník
Zatímco v zahradnické praxi se u nás používá jako půdokryvná rostlina, její léčivé účinky jsou téměř neznámé. Způsobují je zřejmě betamyrcen a 2-undekanon a kromě nich touleň obsahuje houttuynosidy, kvercetin nebo steroly. V terapii se využívají nadzemní části.
Můžete ji použít při problémech, jako jsou:
- Spalničky
- Úplavice
- Chronický kašel
- Herpesviry
- Chřipka
Jednoduché použití
Polévková lžíce natrhaných čerstvých listů se přelije čtvrtlitrem vroucí vody a nechá se čtvrt hodiny vylouhovat. Toto množství se preventivně doporučuje pít dvakrát denně, při nemoci třikrát denně.
Pro pokročilé
Domácí tinkturu připravíte z lihu o koncentraci 50 % a čerstvých listů v poměru 1:2 nebo nasušených listů v poměru 1:5. Směs necháte dva týdny macerovat a jednou denně ji protřepete. Potom ji přefiltrujete a uložíte v tmavé nádobě. U virových infekcí se užívá ¼ až ½ lžičky šestkrát denně.
Více o bylině a jejím využití najdete v knize Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni