Rubriky
Byliny

Trnkové květy na snížení sodíku v těle

Herbář léčivých rostlin (5)
Jiří Janča, Josef A. Zentrich
Nejucelenější herbářové dílo v historii českých zemí s ilustracemi Magdaleny Martínkové přináší v této části byliny zařazené pod písmeny T až Ž.

Jak píší autoři knihy Pozor, sůl!, je většina z nás díky vysokému obsahu soli v průmyslově připravených potravinách a polotovarech postižena nadměrným množstvím sodíku v těle. V Herbáři léčivých rostlin (pátý díl) píší Jiří Janča a Josef Zentrich o významu trnkových květů a jejich příznivém obsahu flavonoidů. Čaj z trnkových květů pomáhá snížit hladinu sodíku, a proto je prospěšný také ledvinám. Kromě toho upravuje spodní hodnoty při vysokém krevním tlaku.

Články Jiřího Kuchaře najdete v každém čísle měsíčníku Regenerace.

Trnkové květy, foto: Jiří Kuchař

Trnkové květy jsou právě na vrcholu. Nálev z nich připravíte velmi jednoduše.

Čaj z trnkových květů

Polévkovou lžíci trnkových květů dáte do hrnku a přelijete ji čtvrt litrem vroucí vody. Po čtvrt hodině je nálev připravený. Pokud budete sbírat květy z jednoho keře, něco na něm nechte, ať máte na podzim dost léčivých trnek.

Články Jiřího Kuchaře

Sdílejte článek na: