Rubriky
Houby

Troudnatec

Dřevní houby v přírodě a kuchyni
Radomír Socha, Aleš Vít
Obsahuje barevný fotoatlas dřevních hub, včetně několika desítek druhů s léčivými účinky. Především houbařské kulináře potěší obsáhlá houbařská kuchařka s fotografiemi pokrmů a různých specialit připravených z jedlých dřevních hub.

Nádherný troudnatec pásovaný (Fomitopsis pinicola) uvádíme v knize Dřevní houby v přírodě a v kuchyni jako jednu léčivých hub, které nejsou poživatelné. Neznamená to ale, že ho nemůžete využít.

Najdete ho po celý rok na kmenech a větvích živých i odumřelých jehličnatých i listnatých stromů, zejména smrků, borovic, bříz, buků, olší a třešní. Za léčivé účinky horkého vodného výluhu této houby je s velkou pravděpodobností zodpovědný přítomný polysacharid heterogalaktan.

Troudnatec pásovaný, foto: Petr Zárybnický

Při samoléčbě doporučujeme používat dvakrát denně po 20 až 30 g troudnatce pásovaného v polévce nebo v čaji. Houbu napřed rozdělíme na tenčí plátky nebo menší kousky a pak alespoň hodinu louhujeme ve vařící vodě. Čaj připravený z této krásné houby je lehce nahořklý, a proto jej doporučujeme ochutit přidáním menšího množství zázvoru nebo lékořice.

Houby

Sdílejte článek na: