Rubriky
Houby

Václavky najdete skoro všude

Houby z Boží lékárny
Léčivé houby v terapii a kuchyni
Radomír Socha, Aleš Vít

Václavky patří k parazitům stromů a dřevin, u kterých způsobují intenzivní hnilobu, a zároveň jsou to i jedlé houby s významnými léčivými účinky. Svoje jméno získaly nejspíš podle sv. Václava, kdy kolem jeho kalendářního svátku obvykle rostou. Václavka obecná (Armillaria mellea), též václavka žlutoprstenná, přitom patří k tržním houbám. Extrakty z plodnic a myceliálních kultur václavek působí antibioticky vůči různým patogenním bakteriím, např. proti Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus a B. subtilis. Antibiotickou aktivitu způsobují především aryl estery seskviterpenu.

Foto: archiv nakladatelství Eminent

Václavek u nás roste asi osm druhů, některé na jehličnanech, jiné na listnáčích. Všechny jsou jedlé, ale vyžadují delší tepelnou úpravu. Na fotografii je zřejmě václavka hlíznatá (Armillaria gallica), slovensky podpňovka žltá, která s oblibou vyrůstá z náběhů živých dřevin ukrytých pod povrchem, takže se může objevit i na trávníku. Václavky si můžete připravit jako ragú a vynikající jsou i s medem a česnekem, jak popisuji v knize Houby z Boží lékárny.

Recept na ragů z václavek

Suroviny:

  • miska mladých václavek
  • 0,25 l vody
  • 1 lžíce medu
  • 2 stroužky česneku
  • lžíce přepuštěného másla
  • limetka
  • sůl

Kloboučky hub ovařte čtvrthodinku v osolené vodě, sceďte, propláchněte a odstavte. Sklenku čirého vývaru z hub přiveďte zpět k varu, zjemněte máslem, přidejte dle chuti med, plátečky česneku, houby, osolte, mírným varem redukujte do zahoustnutí, zakropte limetkovou šťávou a promíchejte do spojení.

Houby

Sdílejte článek na: