Rubriky
Byliny Sezónní aktuality

Vavřín patří ven

Do střední Evropy dovezli vavřín vznešený (Laurus nobilis) arabští obchodníci v 9. století a brzy se stal jedním z nejoblíbenějších druhů koření. Ve středověku byl lékem proti moru a cenil si ho i Mattioli.

V každém vydání měsíčníku Regenerace najdete rubriku Vládi Vytáska BYLINKOVÝ SVĚT.

Vavřín je nejlepší přesadit na zimu do skleníku, nebo dát do bytu, ale teď na jaře musí ven. Je to totiž velice silně působící fytoncidní rostlina, která kromě jiného obsahuje éterické oleje, specifický eugenol a poměrně silnou kyselinu valeriánovou. Pokud ho budete pěstovat doma v květináči, držte ho co nejdál od ostatních rostlin, protože působí do poměrně velké vzdálenosti. Dobře se mu daří za oknem nebo na balkóně, který vám krásně ozdobí. Je totiž opravdu vznešený.

Vavřín na zahradě
Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni
Prevence a terapie pomocí domácích prostředků
Josef Jonáš, Jiří Kuchař

Jeho listy oceníte v kuchyni, protože má nesmírně příjemné aroma, alespoň pro mě. Je skvělý při přípravě luštěnin, hlavně hrachu, anebo zvěřiny. Z léčebného pohledu je zajímavý i tím, že snižuje hladinu krevního cukru. 

Laurus nobilis, Köhler’s Medizinal-Pflanzen

Články Vládi Vytáska

Články Vládi Vytáska

Sdílejte článek na: