Rubriky
Byliny

Zemské jahody pro srdce i krásu

Herbář léčivých rostlin (2)
Jiří Janča, Josef A. Zentrich
Nejucelenější herbářové dílo v historii českých zemí s ilustracemi Magdaleny Martínkové přináší v této části byliny zařazené pod písmeny E až K.

Lesní jahoda, botanicky jahodník obecný (Fragaria vesca), dozrává po celé léto. „Pojídání jahod,“ píše Mattioli, „hasí žízeň a dobře slouží horkému a cholerickému žaludku. Bohatí polévají sobě jahody dobře vyprané v čisté vodě dobrým vínem a posypávají je cukrem, avšak mají se jísti před jiným jídlem, když je žaludek prázdný, neboť tento pokrm nezůstává dlouho v žaludku, propravuje stolici a žene moč.“ Italský bylinář se zmiňuje i o tom, že se jahody dostaly do běžné kuchyně, kde z nich kuchaři dělají dobrý pokrm nebo kaši pro ochlazení a posilnění srdce u lidí nemocných a s horečkou. Zdůvodňuje to tím, že jahody jsou „přirozenosti studené a suché a moci svírající“.

Články Jiřího Kuchaře najdete v každém čísle měsíčníku Regenerace.

Jahodník obecný (Fragaria vesca), foto: Jiří Kuchař

Pleťová maska z jahod

Autoři Herbáře léčivých rostlin mají jinou radu: „Pokud nejste alergičtí, mohou jahody dobře podpořit vaši krásu. Čerstvě vytlačenou jahodovou šťávu smícháme s trochou smetany a naneseme na tvář. Nejlepší je ponechat směs na obličeji po celou noc a teprve ráno ji smýt teplou vodou.“

Články Jiřího Kuchaře

Sdílejte článek na: