Rubriky
Byliny

Zplanělá dobromysl

Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni
Prevence a terapie pomocí domácích prostředků
Josef Jonáš, Jiří Kuchař

Když nám na zahradě zplaněla dobromysl (Origanum vulgare), rozhodl jsem se ji využít jako koření i léčivou bylinu a udělat si bulharský tarator, který s MUDr. Josefem Jonášem popisujeme v knize Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni. Příprava je velmi jednoduchá.

Články Jiřího Kuchaře najdete v každém čísle měsíčníku Regenerace.

Foto: Jiří Kuchař

Recept na bulharský tarator

Suroviny:

  • hrst kvetoucích vrcholků dobromysle
  • 1 větší salátová okurka
  • 200 ml živého jogurtu
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 větší stroužek česneku
  • pepř

Salátovou okurku omyjte, oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Přidejte 200 ml živého jogurtu, hrst sekaných vlašských ořechů, utřený stroužek česneku, trochu pepře a hrst jemně nakrájených kvetoucích vrcholků dobromysle. Všechno pěkně promíchejte a podávejte vychlazené. Výborný je tento tarator i s čerstvými listy smetanky lékařské.

Články Jiřího Kuchaře

Sdílejte článek na: